KES
– KITCHEN ENERGY SAVER
System KES został skonstruowany w celu ograniczenia MOCY SZCZYTOWEJ, jaką pobierają urządzenia gastronomiczne.
System KES umożliwia obniżenie kosztów opłat za MOC SZCZYTOWĄ o poziom od 35% do 50%.
Budowa systemu KES
System KES składa się z jednostki centralnej, ekranu dotykowego oraz modułów sterujących. Liczba modułów sterujących systemu zależy od liczby urządzeń (gastronomicznych, pralniczych oraz innych), które są podłączone do systemu i których moc ma być optymalizowana. System może obsługiwać do 128 urządzeń.
System KES można zamontować w pomieszczeniu, gdzie temperatura otoczenia jest na poziomie od 0 do 40 st. C
i wilgotności od 10 do 80% bez ryzyka kondensacji. Kompaktowa budowa systemu KES umożliwia instalację w dowolnym miejscu pomieszczenia z zastosowaniem podstawowych warunków bezpieczeństwa związanych z dostępem osób postronnych.
Standardowa szafa sterownia systemu KES włącznie z instalacją niezbędnych modułów posiada wymiary: wysokość 1200 mm, szerokość 600 mm i głębokość 300 mm.

Możliwości systemu KES
Działanie systemu KES

Możliwości rozbudowy systemu KES
System KES może być rozbudowany o dodatkowe aplikacje:
- aplikacja obniżenia kosztów zużycia energii elektrycznej centrali wentylacyjnej na potrzeby kuchni; system KES steruje centralą wentylacyjną w zależności od potrzeb, automatycznie dostosowuje się do ilości powietrza jaka jest konieczna do nawiewu i wywiewu. Jeśli w kuchni wykorzystuje się tylko część urządzeń np. w godzinach porannych to system ogranicza ich pracę i w ten sposób znacznie oszczędza zużycie energii; wydatki powietrza w kuchni są ogromne np. w pomieszczeniu kuchni głównej liczba wymian powietrza w ciągu 1 godziny może wynieść ponad 30. Jeśli w kuchni znajduje się kilka okapów system również koordynuje ich pracę i optymalizuje energię elektryczną jaką zużywa centrala wentylacyjna;
- aplikacja monitoringu instalacji chłodniczych w zakresie kontroli temperatur składowania produktów. System KES dokonuje pomiaru temperatury w cyklach 15-minutowych. Monitorowanie temperatury chłodni i mroźni jest zalecane przy procedurze HACCP;
- aplikacja pomiaru ilości zużytego gazu i wody.
Inne bardzo ważne cechy systemu KES:
- System KES zapewnia zdalne ustawienie wszystkich parametrów roboczych. Aby była możliwość zdalnej kontroli systemu jednostka centralna systemu KES musi być połączona z siecią Ethernet przez standardowe gniazdo RJ45. Gniazdo 10/100/1000 Mbit jest już w jednostce systemu KES.
- System KES zapewnia eksport wszystkich pamięci USB.
- System KES zapewnia wizualizację wykresu mocy w ostatnim okresie taryfowym.
- Klasa ochrony SYSTEMU KES to IP20.
- Pobór mocy SYSTEMU KES to 10 W.
- Automatyczne przestawienie czasu letniego i zimowego.
- W pokoju szefa Kuchni można dodatkowo zainstalować panel sterowania, który sygnalizuje stan włączenia lub wyłączenia urządzeń w celu kontroli i nadzoru.
Wdrożenie systemu KES
System KES jest w pełni kompatybilny z większością modeli urządzeń gastronomicznych i pralniczych takich producentów jak: RATIONAL, WINTERHALTER, Hobart, Electrolux, Ambach, Eloma, UNOX, FRIMA, MKN, MIELE, PALUX, Kupperbusch, Convotherm, Ascobloc, INDUCS i wiele innych. Urządzenia te są fabrycznie dostosowane do systemu. Ze względu na popularność tego systemu w Europie producenci chętnie instalują System KES już na etapie produkcji. Jeśli jednak zaistnieje konieczność zamówienia urządzenia z dodatkową opcją to należy dodatkowo wybrać w akcesoriach: „podłączenie do systemu optymalizacji energii” („prepared for connection to an energy optimisation” lub „conversion kit for connection to an energy optimisation system”). W prosty sposób można również dostosować już zainstalowane urządzenia do tego systemu. Odbywa się to poprzez przeprowadzenie przewodów 5×1,5 mm2.


Należy uwzględnić, że system KES steruje tylko obwody grzewcze. Obwody mogą być w konfiguracji zarówno jedno, jak i trzyfazowej. System KES zapewnia samodzielny rozruch po awarii sieci i natychmiastowe utrzymanie ustawionej wartości granicznej MOCY SZCZYTOWEJ. Wszystkie dane historyczne i ustawienie konfiguracji są zachowywane. Czas awarii sieci jest protokołowany.
Zastosowanie i korzyści finansowe systemu KES
System KES stosowany jest do redukcji kosztów eksploatacji obiektów gastronomicznych gdzie występuje duże zapotrzebowanie na moc elektryczną. Systemy tego typu stosowane są w wielu krajach Europy.
Obiekty gastronomiczne gdzie mogą być stosowane systemy KES to m.in.:
- kuchnie hotelowe
- restauracje
- kantyny
- gastronomia w centrach handlowych
- kuchnie na statkach
- pralnie
- sauny
System KES niezbędny i szczególnie pożyteczny w przypadkach, gdy:
– istnieje konieczność zwiększenia zapotrzebowania na moc, a brak jest możliwości technicznych jej podwyższenia (np. bardzo wysokie koszty rozbudowy rozdzielnicy),
– koszt doprowadzenia instalacji gazowej jest bardzo wysoki,
– zachodzi potrzeba zwiększenia wydajności produkcji, gdyż dzięki oszczędnościom systemu KES wynoszącymi średnio około 40% tzw. MOCY UMOWNEJ, w miejsce zaoszczędzonej mocy można wstawić nowe urządzenia bez zwiększenia zadeklarowanej mocy umownej z operatorem sieci,
– obiekt wymaga doposażenia o inną instalację poza przestrzenią gastronomiczną, np. dodatkową instalację klimatyzacji. W tym przypadku ograniczenie MOCY UMOWNEJ o 40% w kuchni pozwoli na dołożenie odrębnej instalacji bez zwiększenia zadeklarowanej mocy umownej z operatorem sieci.
Przykład:
Koszty 1 kW mocy MOCY UMOWNEJ to od 9 do nawet 16,50 zł netto miesięcznie w zależności od lokalizacji. Wysokość tych opłat zależy od operatora w danym regionie. W zależności od rejonu Polski i podpisanej umowy z operatorem koszty 1 kW mocy umownej wynoszą (dane na rok 2020):
Enea – 13,50 zł za 1 kW w skali miesiąca
Tauron – 9,99 zł za 1 kW w skali miesiąca
Energa – 14,04 zł za 1kW w skali miesiąca
RWE – 6,63 zł za 1 kW w skali miesiąca
PGE – 11,39 zł za 1 kW w skali miesiąca
Planowane potrzeby kuchni są na poziomie 300 kW mocy nominalnej. Stosując współczynnik jednoczesności pracy urządzeń gastronomicznych 0,8 otrzymujemy: 300 kW x 0,8 = 240 kW. Jest to tzw. MOC SZCZYTOWA, która jest podstawą do naliczania miesięcznej opłaty według w/w taryf. Uwaga: wartość MOCY SZCZYTOWEJ jest podstawą do określenia MOCY UMOWNEJ. W przypadku ograniczenia MOCY SZCZYTOWEJ przez system KES o poziom do 40%: otrzymujemy 240 kW x 0.4 (40 %) = 96 kW, co jest poziomem oszczędności MOCY UMOWNEJ.
Przy koszcie np. 13,50 zł za 1 kW MOCY UMOWNEJ oszczędność przy zastosowaniu systemu KES wyniesie 1 296,00 zł miesięcznie, co czyni 15 552,00 zł rocznie.
Okres zwrotu inwestycji poniesionej na system KES liczony jest indywidualnie dla każdego klienta i zależy to przede wszystkim od całkowitej planowanej mocy zainstalowanych urządzeń gastronomicznych.
System KES generuje miesięczne i dzienne raporty parametrów zużycia energii, które pozwalają na optymalizację zamówionej ilości mocy od dostawcy energii, a przede wszystkim obniżenie MOCY UMOWNEJ.
System KES można dostosować do większości typów urządzeń gastronomicznych i pralniczych takich jak: kotły, patelnie przechylne, patelnie ciśnieniowe, piece konwekcyjno-parowe, piece piekarnicze, zmywarki, płyty do smażenia, frytkownice, trzony kuchenne, pralki, suszarki bielizny, wytwornice pary.
W przypadku gdy urządzenia gastronomiczne czy pralnicze wymagają niewielkiej modyfikacji, by je dostosować do systemu KES, to jest to oferowane i wykonywane przez zespół techniczny i serwisowy Leven Group.
Rachunki i opłaty za energię elektryczną
Użytkownik urządzeń gastronomicznych otrzymuje obecnie dwie oddzielne faktury za zużycie energii:
– Jedna faktura jest wystawiana przez aktualnego sprzedawcę energii,
– Druga faktura jest wystawiana przez lokalnego dystrybutora energii
Jeśli użytkownik ma podpisaną umowę kompleksową z dostawcą energii, otrzymuje wtedy tylko jedną fakturę.
W ramach powyższych opłat użytkownik ponosi koszty opłat stałych (na które nie ma wpływu) oraz opłaty zmienne. Zakres opłat dotyczy m.in. kosztów jakie są przeznaczone na modernizację sieci i jej rozwój i wchodzą w zakres tzw. opłat dystrybucyjnych.
Opłaty zmienne to te na które użytkownik ma wpływ i są to:
– wielkości zużycia energii elektrycznej [kW/h] – jest to tzw. energia czynna,
– wartości MOCY UMOWNEJ jaką użytkownik deklaruje w umowie [kW].
Każdy odbiorca w momencie podłączenia do sieci energetycznej deklaruje jaką maksymalną moc zamierza z niej pobrać. W tym celu sumowana jest moc wszystkich odbiorników energii elektrycznej w kuchni. Następnie uwzględniany jest współczynnik jednoczesności, uzyskiwany dzięki pomnożeniu zsumowanej mocy wszystkich urządzeń przez 0,8. Obliczona w ten sposób moc to wartość MOCY UMOWNEJ.
W momencie przekroczenia MOCY UMOWNEJ użytkownik płaci karę za przekroczenie poboru mocy. Kara za przekroczenie MOCY UMOWNEJ jest liczona jako suma maksymalnych wielkości nadwyżek mocy ponad pierwotnie zadeklarowaną MOC UMOWNĄ. Licznik mierzy wartości pobranej mocy w odstępach co 15 minut. Opłata jest naliczana po przekroczeniu wartości maksymalnej MOCY UMOWNEJ, zadeklarowanej uprzednio w umowie.
Wysokość kary za przekroczenie poboru mocy jest bardzo wysoka i wynosi: 10 x 2 suma nadwyżek mocy pobranej ponad moc umowną 15-minutową.
System KES ogranicza MOC UMOWNĄ oraz co jest bardzo istotne, zabezpiecza przed jej przekroczeniem.
„Systemy sterowania mediami tworzące nowoczesną automatykę budynkową zapewniają redukcję ich kosztów eksploatacyjnych, a w budynku biurowym czy hotelu największe zapotrzebowanie na energię elektryczną przeważnie dotyczy kuchni, gdzie moc potrzebna do jej działania to wartości od 50 do 700 kW. Np. projektując kuchnię w hotelu, w którym jest około 100 pokoi potrzeba minimum 250 kW energii elektrycznej – tylko na potrzeby urządzeń gastronomicznych. Wartości te generują ogromne = stałe koszty eksploatacyjne. Chcąc istotnie, bo nawet do 50 %, ograniczyć te koszty należy bezsprzecznie zastosować system KES.

Wypełnij formularz aby otrzymać specjalną ofertę dla instalatorów:



