SYSTEM FILTRACJI SADZY
SMOKI JUNIOR

System do filtracji sadzy
z dymu wytwarzanego przez piece do pizzy opalane drewnem

Smoki Junior to urządzenie, które eliminuje do 95% cząsteczek sadzy powstających w piecach do pizzy opalanych drewnem, jednocześnie redukując zapachy. Zastosowanie systemu filtracji Smoki Junior zapobiega zabrudzeniu kanałów dymowych oraz znacząco obniża ryzyko pożaru poprzez schłodzenie temperatury dymu.

Metoda filtracji w urządzeniach Smoki Junior oparta jest na najprostszej i najbardziej efektywnej substancji występującej w naturze: wodzie. Specjalnie zaprojektowane dysze oczyszczają dym z zawartej w nim sadzy. Urządzenie zużywa niewielkie ilości wody, dodatkowo system zapewnia cyrkulację wody wewnątrz jednostki, a następnie oczyszcza i usuwa wszystkie opary i cząstki sadzy wytwarzane podczas spalania drewna w piecu. Działanie Smoki Junior nie zakłóca naturalnego ciągu kominowego, ponieważ w urządzeniu nie następuje zwężenie kanału wyciągowego oraz nie ma filtrów, które przesłaniałyby światło kanału.

W przypadku instalacji, gdzie nie ma możliwości odprowadzenia dymu grawitacyjnie, istnieje możliwość wyposażenia Smoki Junior w wentylator wspomagający ciąg naturalny.

Smoki Junior jest praktycznym rozwiązaniem wszędzie tam, gdzie występują problemy ze zbyt gorącym wywiewem, zapachami oraz w wypadku, gdy należy spełnić wysokie wymagania bezpieczeństwa przeciwpożarowego.

Smoki junior – dane techniczne