POZNAJ NASZE PRODUKTY
Okapy kuchenne
- małych, średnich i dużych restauracji,
- restauracji hotelowych, moteli, ośrodków sportowych,
- ośrodków wypoczynkowych i pensjonatów,
- szpitali i klinik,
- aneksów bufetowych,
- barów, kawiarni, pubów i piwiarni,
- małych, średnich i dużych stołówek,
- zakładów zbiorowego żywienia,
- aneksów restauracyjnych w marketach i centrach handlowych,
- obiektów cateringowych.
JSI
Okap wyciągowo-nawiewny z wiązką wychwytującą i z możliwością zastosowania 5 różnych wariantów filtracji
Systemy przeciwpożarowe do okapów
Do okapów Jeven oferowane są dwa typy systemów przeciwpożarowych: ANSUL R102 i PIRANHA.
Systemy ANSUL i PIRANHA gaszą efektywnie i szybko ogień poprzez odpowiedni natrysk środka gaszącego na urządzenia kuchenne, na filtry okapu oraz do wnętrza wlotów kanałów powietrza wywiewanego z okapu. Sposób natrysku jest ściśle zdeterminowany konstrukcją dysz. Systemy prawidłowo eksploatowane i konserwowane powinny działać niezawodnie przez długie lata.
Systemy ANSUL i PIRANHA stosowane są w okapach Jeven posiadających filtry tłuszczowe, czyli w okapach JSI, JVI i JLI.
Centrale wentylacyjne kuchenne
Jeven oferuje specjalistyczne centrale wentylacyjno-klimatyzacyjne o nazwie CookAir do wentylacji profesjonalnych kuchni. Centrale sekcyjne CookAir mogą być wyposażone w wszystkie niezbędne funkcje potrzebne do pełnej obróbki powietrza.
CookAir to centrale typu sekcyjnego mogące składać się z oddzielnych sekcji funkcyjnych lub sekcji połączonych na wspólne bloki.
W centralach stosowane są dwa typy wymienników do odzysku ciepła: wymienniki krzyżowe i wymienniki glikolowe.
Centrale CookAir przystosowane są do montażu wewnątrz pomieszczeń oraz na zewnątrz budynków.
Urządzenia gastronomiczne: Mareno, Polaris, Boss Vakuum
Mareno
szeroka gama urządzeń kuchennych, a w tym m.in.: kuchnie, piekarniki, frytownice, woki, grille, kotły warzelnie, warniki
Polaris
gama urządzeń w technologii chłodniczej, spełniających różnorodne wymagania rynku żywnościowego
System KES – KITCHEN ENERGY SAVER
System zarządzania i obniżania kosztów energii elektrycznej w wielkogabarytowych kuchniach
Jeven oferuje system o nazwie KES „Kitchen Energy Saver”. System KES nadzoruje i ogranicza moc szczytową pobieraną przez urządzenia gastronomiczne zainstalowane w wielkogabarytowych kuchniach.
System KES równocześnie nie dopuszcza nigdy do przekroczenia ustalonego poziomu mocy szczytowej pobieranej przez zainstalowane urządzenia.
Zasada działania Systemu KES polega na samodzielnym monitoringu urządzeń, wśród których system rozpoznaje te, które w danym momencie mają niewielkie lub zerowe zapotrzebowanie na moc i przydziela ją tym, które potrzebują energii natychmiast. Odbywa się to bez wpływu na ich pracę. Jednostka centralna Systemu KES stale monitoruje stan wszystkich urządzeń podłączonych do systemu, a dostępna energia jest bezpiecznie dawkowana w zależności od aktualnych potrzeb każdego urządzenia. Dlatego system ten jest nazywany systemem efektywnego zarządzania energią elektryczną.
System KES może obniżyć koszty opłat za energię elektryczną o poziom 40-50 %.
System KES jest indywidualnie projektowany do każdego obiektu. Do systemu można podłączyć wszystkie urządzenia elektryczne zainstalowane na danym obiekcie.
Filtracja sadzy – Smoki
Jeven oferuje wysokoefektywne urządzenia o nazwie Smoki separujące sadzę w wywiewanego powietrza z pieców opalanych drewnem lub węglem drzewnym. Urządzenia Smoki obniżają równocześnie temperaturę dymu generowanego przez piece opalane drewnem lub węglem drzewnym
Jeven oferuje dwa podstawowe typy urządzeń:
- Smoki Junior, przeznaczone do eliminacji sadzy z dymu powstałego w piecach do pizzy opalanych drewnem,
- Smoki Maxi Grill, przeznaczone do filtracji sadzy i tłuszczów z wywiewanego powietrza przez okap zlokalizowany nad grillami opalanymi drewnem lub węglem drzewnym.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. Nr 75, poz. 690), paleniska na paliwo stałe są dopuszczalne w budynkach o wysokości do 3 kondygnacji naziemnych włącznie, przy czym dla lokali gastronomicznych zawsze wymagana jest zgoda właściwego państwowego inspektora sanitarnego. Zastosowanie Smoki daje możliwość ubiegania się o odstępstwo na montaż paleniska w budynkach wyższych niż 3 kondygnacje.
Broszury na temat Smoki znajdują się w dziale Materiały.
Jeven Sp. z o.o. jest generalnym przedstawicielem włoskiego producenta urządzeń Smoki na terenie Polski.
Nawiewniki / wywiewniki do wentylacji wielkogabarytowych kuchni
Jeven oferuje specjalistyczne nawiewniki i wywiewniki do wentylacji wielkogabarytowych kuchni. Nawiewniki o oznaczeniu JRS i wywiewniki o oznaczeniu JRE są niezwykle efektywne w pomieszczeniach, gdzie występują duże zyski ciepła. Nawiewniki i wywiewniki mogą pracować ze stałym lub zmiennym przepływem powietrza.