W ramach naszych serwisów internetowych stosujemy pliki cookies. Używamy cookies, żeby zrozumieć w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryny i dostosować ją tak, aby korzystanie z niej było dla nich przyjemniejsze i ciekawsze. Stosujemy cookies także w celach reklamowych i statystycznych. Cookies mogą być również stosowane przez współpracujących z nami reklamodawców oraz przez firmy badawcze.W każdej chwili mogą Państwo zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje dotyczące stosowanie cookies, w tym możliwości dokonania zmiany ustawień w zakresie cookies znajdą Państwo w naszej "Polityce Prywatności". X
Profesjonalne okapy dla kuchni


Dla projektantów i instalatorów SYSTEMU KES


Dla projektantów i instalatorów

Dowiedz się więcej o szczegółach specjalnej oferty dla instalatorów . Wypełnij formularz.

Imię i nazwisko:

Telefon:

Firma:

Adre email:

*Zgadzam się na przetwrzanie moich danych osobowych przez firmę JEVEN za potrzeby związane z jej działalnością, (w tym ich wykorzystanie do działań marketingowych, takich jak okresowa korespondencja, e-maile i kontakt telefoniczny) oraz zobowiązuje tę firmę do nieudostępniania w/w danych osobom trzecim zgodnie z Ustawą z dn. 29.08.1997 o ochronie danych osobowych (Dz.U.Nr. 133 poz.883.)

i wyślij na adres: koziorowska@gastro-projekt.pl
                         biuro@jeven.pl


Systemy sterowania mediami tworzące nowoczesną automatykę budynkową zapewniają redukcję ich kosztów eksploatacyjnych, a w budynku biurowym czy hotelu największe zapotrzebowanie na energię elektryczną przeważnie dotyczy kuchni, gdzie moc potrzebna do jej działania to wartości od 50 do 700 kW. Np. projektując kuchnię na potrzeby hotelu na około na około 100 pokoi potrzebujemy minimum 250 kW energii elektrycznej - tylko na potrzeby urządzeń gastronomicznych. Wartości te generują ogromne = stałe koszty eksploatacyjne. Chcąc istotnie, bo nawet do 50 %, ograniczyć te koszty należy stosować SYSTEM KES - OSZCZĘDNOŚCI ENERGII DLA KUCHNI, który jest od 30 lat stosowany w Europie.

O konieczność zaprojektowania SYSTEMU OSZCZĘDNOŚCI ENERGII dla kuchni decyduje projektant, analizując jego opłacalność dla danego obiektu. W tym celu oblicza ilość energii elektrycznej jaką można zaoszczędzić przez zastosowanie SYSTEMU KES w stosunku do okresu zwrotu inwestycji, jaka została poniesiona na SYSTEM KES. 

SYSTEM KES istotnie obniża MOC SZCZYTOWĄ jaką pobierają urządzenia gastronomiczne i pralnicze.

Zasada działania systemu polega na samodzielnym monitoringu urządzeń, wśród których system rozpoznaje te, które w danym momencie mają niewielkie lub zerowe zapotrzebowanie na moc i przydziela ją tym, które potrzebują energii natychmiast. Odbywa się to bez wpływu na ich pracę. Jednostka centralna stale monitoruje stan wszystkich urządzeń podłączonych do systemu, a dostępna energia jest bezpiecznie dawkowana w zależności od aktualnych potrzeb urządzenia. Dlatego nazywany jest SYSTEMEM EFEKTYWNEGO ZARZĄDZANIA ENERGIĄ.

Zarządzanie przedsiębiorstwem jakim jest kuchnia cateringowa, szpitalna, hotelowa czy restauracja to stały nadzór nad pracownikami oraz kosztami eksploatacyjnymi. 

SYSTEM ZARZĄDZANIA ENERGIĄ ELEKTRYCZNĄ nie tylko samodzielnie ją ogranicza nawet do 50 %, ale jest narzędziem do nadzoru pracowników. Dane pomiarowe są dostępne o każdej porze z dowolnego miejsca. Umożliwiają podejmowanie szybkich decyzji koniecznych do zarządzania. 

Jeżeli posługujemy się projektem technologii kuchni wykonanym przez projektanta, to ma on już wyliczoną moc potrzebną do zasilenia urządzeń takich jak: piece konwekcyjno-parowe, zmywarki, patelnie, trzony, frytkownice, kotły i inne. Po zsumowaniu tych wartości otrzymamy teoretyczne zapotrzebowanie mocy elektrycznej dla naszej kuchni. Jednak rzeczywista moc przyłączeniowa jest mniejsza od mocy przez nas obliczonej, gdyż  nigdy wszystkie urządzenia nie pracują jednocześnie. Liczbę działających jednocześnie urządzeń określa tzw. współczynnik jednoczesności. Zakłada się, że wynosi on 0,8. 

Dla obiektów gastronomicznych zapotrzebowanie na energię elektryczną wynosi od 50 kW do 700 kW. Średniej wielkości kantyna pracownicza wydająca ok. 300 posiłków dziennie potrzebuje ok. 200 kW mocy, zaplecze gastronomiczne dla hotelu z funkcją konferencyjną to ok 350-400 kW. Tam, gdzie to możliwe do zasilania urządzeń gastronomicznych stosujemy gaz ziemny, ale nie w każdym budynku jest to możliwe (np. budynki wysokościowe). Dodatkowo obowiązuje nas przepis ograniczający stosowanie urządzeń zasilanych gazem w danej kubaturze pomieszczenia:

& 172.1. Maksymalne, łączne obciążenie cieplne przypadające na 1 m3 kubatury, służące do określenia wymaganej kubatury pomieszczenia, w którym są zainstalowane urządzenia gazowe, pobierające powietrze do spalania z tego pomieszczenia, nie może przekraczać następujących wartości:

- 175 W - bez odprowadzenia spalin - dla pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi
- 350 W - z odprowadzeniem spalin - dla pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi
- 930 W - bez odprowadzania spalin - dla pomieszczeń nieprzeznaczonych na stały pobyt ludzi

zgodnie z rozporządzeniem ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Dość często koszty doprowadzenia gazu do obiektów takich jak hotele i pensjonaty są zbyt wysokie i inwestor jest skazany na bardzo wysokie = stałe koszty eksploatacyjne. SYSTEM KES doskonale to eliminuje a tam, gdzie kuchnia czy pralnia zasilana jest energią elektryczną system jest niezbędny. Korzyści jakie wynikają bezpośrednio dla inwestora to nie tylko znaczne obniżenie rachunku za energię elektryczną, ale nadzór nad pracownikami w aspekcie eksploatacji urządzeń. Znane są sytuacje kiedy pracownicy włączają urządzenia bez potrzeby lub pozostawiają włączone na wiele godzin. System pozwala za pośrednictwem łącza Internet monitorować pracę urządzeń za pomocą telefonu komórkowego, a odczyt danych pozwala ocenić konkretną oszczędność podczas eksploatacji kuchni w czasie rzeczywistym. Po zainstalowaniu systemu obniżenie kosztu za energię elektryczną nawet do 50 % następuje już po 1 miesiącu od momentu jego zainstalowania. W tym czasie istnieje możliwość precyzyjnego dopasowania do indywidualnych potrzeb inwestycji. 

SYSTEM KES jest na tyle elastyczny, że bez problemu można przeprowadzić modyfikacje wynikające np. ze zmiany ilości urządzeń. W przypadku oszczędności np. 100 kW mocy możemy wstawić dodatkowe urządzenia gastronomiczne czy pralnicze znacznie zwiększające wydajność kuchni bez konieczności rozbudowy lini zasilającej ! Można zainstalować klimatyzację w obiekcie bez konieczności występowania o dodatkową moc. 

Jest to obecnie najdoskonalsze narzędzie z dziedziny nowoczesnej automatyki budynkowej dedykowane profesjonalnym kuchniom. Redukcja kosztów energii osiąga się dzięki likwidacji elektrycznych szczytów mocy tzn. szczyt mocy jest znacząco redukowany, a właśnie ten parametr jest podstawą do określenia wartości MOCY UMOWNEJ. 

SYSTEM KES posiada wbudowany licznik energii elektrycznej, system raportowania oraz monitoring i sterowanie w czasie rzeczywistym z wykorzystaniem standardowej przeglądarki internetowej. 

Poszczególne moduły komunikują się między sobą za pomocą dwuprzewodowej magistrali (przewód telefoniczny). Awaria pojedynczego modułu nie warunkuje awarii SYSTEMU KES i centrali optymalizacji, lecz tylko ograniczenie funkcjonalności ze względu na brakujące informacje jednostkowe. Moduły SYSTEMU  KES kontrolowane są przez jednostkę centralną rejestrującą stan energetyczny każdego urządzenia z uwzględnieniem jego faz produkcji (zapotrzebowania energetycznego). Zgodnie z indywidualnymi możliwościami każdego urządzenia do kumulacji energii można ją rejestrować i sterować przez jednostkę centralną. SYSTEM KES rozpoznaje fazę użytkowania każdego urządzenia. Sumowanie mocy wszystkich urządzeń odbywa się automatycznie w jednostce centralnej. Do rejestrowania i wizualizacji wszystkich danych służy komputer. Ekran prezentuje numeryczne i graficzne szczyty mocy [kW] oraz zużycie energii [kW/h] dla wszystkich urządzeń. Przez Ethernet możliwe jest zdalne sprawdzanie danych i ustawianie wszystkich parametrów roboczych urządzeń gastronomicznych. Ze względu na fakt, że SYSTEM KES jest stosowany w Europie od 30 lat większość producentów dostosowała już fabrycznie urządzenia do współdziałania. 

Urządzenia gastronomiczne i pralnicze większości producentów europejskich takich jak:

Rational, Winterhalter, Hobart, Electrolux, Mareno Mejko, MIWE, FRIMA, CONVOTHERM, MIele, ASCOBLOC

PROJEKTANT, decydując się na zaprojektowanie SYSTEMU KES w wykazie urządzeń do projektu, powinien zaznaczyć przy każdej pozycji wyposażenia:
wymagane "podłączenie do systemu optymalizacji energii" ("prepared for connection to an energy optimisation system" lub "cenversion kit for connection to an energy optimisation system") 

W prosty sposób można również dostosować już zainstalowane w obiekcie urządzenia do tego systemu, należy jednak skonsultować projekt z firmą JEVEN

PRZEWODY STEROWNICZE

W celu prawidłowej kontroli do każdego urządzenia należy doprowadzić kabel sterujący, wielożyłowy. Rodzaj i wersja urządzenia decydują o liczne żył kabla sterującego. Dla ułatwienia zmian projektu i późniejszej zmiany lokalizacji urządzeń, zalecamy prowadzenie następujących przewodów sterujących: 


Zasadniczo należy uwzględnić, że SYSTEM KES steruje tylko obwody grzewcze. 

SYSTEM KES przeznaczony jest do zarządzania energią w kuchniach profesjonalnych dla nowych inwestycji oraz istniejących obiektów. Dostosowanie urządzeń gastronomicznych na potrzeby SYSTEMU KES wykonuje dział techniczny firmy JEVEN.