W ramach naszych serwisów internetowych stosujemy pliki cookies. Używamy cookies, żeby zrozumieć w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryny i dostosować ją tak, aby korzystanie z niej było dla nich przyjemniejsze i ciekawsze. Stosujemy cookies także w celach reklamowych i statystycznych. Cookies mogą być również stosowane przez współpracujących z nami reklamodawców oraz przez firmy badawcze.W każdej chwili mogą Państwo zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje dotyczące stosowanie cookies, w tym możliwości dokonania zmiany ustawień w zakresie cookies znajdą Państwo w naszej "Polityce Prywatności". X
Profesjonalne okapy dla kuchni


Zastosowanie i korzyści finansowe SYSTEMU KES


SYSTEM KES wykorzystywany jest w wielu krajach europejskich do redukcji kosztów eksploatacji obiektów. 

Są to:
- kuchnie hotelowe
- restauracje
- kantyny
- kuchnie na statkach
- gastronomia w centrach handlowych
- pralnie
- sauny

SYSTEM KES jest niezbędny w przypadku:
- konieczności zwiększenia zapotrzebowania na moc, a brak jest możliwości technicznych jej podwyższenia (np. bardzo wysokie koszty rozbudowy rozdzielnicy);
- bardzo wysokich kosztów doprowadzenia instalacji gazu;
- jeśli chcemy zwiększyć wydajność produkcji to oszczędności jakie daje nam SYSTEM wynoszące do 40% MOCY UMOWNEJ umożliwiają to. W miejsce zaoszczędzonej mocy można wstawić nowe urządzenia;
- gdy obiekt wymaga nowej instalacji np. klimatyzacji to ograniczenie MOCY UMOWNEJ do 40% w kuchni pozwoli na to.

Przykład:
Za 1 kW mocy umownej płacimy np. w Warszawie i Łodzi 9,80 zł netto, a w Rzeszowie nawet do 16,60 zł netto za 1 kW i zależy to od Operatora. W zależności od rejonu Polski i podpisanej umowy z operatorem koszt 1 kW mocy umownej wynosi:
























Enea - 10-11 zł                                                                  

Tauron - 7-8 zł

Energa - 11-19 zł

RWE - 6,8 - 10 zł

PGE - 9-16, 60 zł 

Zakładamy, że na potrzeby kuchni mamy 300 kW. Stosując współczynnik jednoczesności pracy urządzeń gastronomicznych 0,8 otrzymujemy: 300 kW x 0,8 = 240 kW. Jest to MOC SZCZYTOWA, która jest podstawą do naliczania miesięcznej opłaty według w/w taryf (Dla przypomnienia: wartość MOCY SZCZYTOWEJ jest podstawą do określenia MOCY UMOWNEJ). W przypadku ograniczenia MOCY SZCZYTOWEJ przez SYSTEM KES: otrzymujemy 240 kW x 40 % = 96 kW oszczędności w skali jednego miesiąca. 
Przy koszcie np.19 zł za 1 kW MOCY UMOWNEJ oszczędność wyniesie 1824 zł miesięcznie i 21.888 zł rocznie.

Okres zwrotu inwestycji poniesionej na SYSTEM KES liczony jest indywidualnie dla każdego klienta.

SYSTEM KES generuje miesięczne i dzienne raporty parametrów energii, które pozwalają na optymalizację zamówionej ilości mocy dostawcy energii, a przede wszystkim obniżenie mocy szczytowej (MOCY UMOWNEJ). 

Urządzenia gastronomiczne i pralnicze takie jak: kotły, patelnie przechylne, patelnie ciśnieniowe, piece konwekcyjno-parowe, piece piekarnicze, zmywarki, płyty do smażenia, frytkownice, trzony kuchenne, pralki, suszarki bielizny, wytwornice pary w większości modeli są już fabrycznie dostosowane do tego SYSTEMU KES, ponieważ jest on bardzo popularny w Europie. W przypadku gdy urządzenia gastronomiczne czy pralnicze wymagają niewielkiej modyfikacji to wykonuje to przez nasz zespół techniczny. 


RACHUNEK ZA ENERGIĘ ELEKTRYCZNĄ

Obecnie otrzymujemy:

- dwie oddzielne faktury za energię. Jedna faktura jest wystawiana przez aktualnego sprzedawcę energii, a druga faktura jest wystawiana od lokalnego dystrybutora energii
lub
- jeśli mamy podpisaną umowę kompleksową otrzymujemy tylko jedną fakturę.

W ramach powyższych opłat ponosimy koszty opłat stałych (na które nie mamy wpływu) oraz zmiennych. Zakres opłat dotyczy m.in. kosztów jakie są przeznaczone na modernizację sieci i jej rozwój i wchodzą w zakres tzw. opłat dystrybucyjnych.

Opłaty zmienne to te na które mamy wpływ i są to:
- wielkości zużycia energii elektrycznej [kW/h] - jest to tzw Energia czynna;
- wartości MOCY UMOWNEJ jaką użytkownik deklaruje w umowie [kW]

Każdy odbiorca w momencie podłączenia do sieci energetycznej deklaruje jaką maksymalną moc zamierza z niej pobrać. W tym celu sumujemy moc wszystkich odbiorników energii elektrycznej w naszej kuchni. Następnie mnożymy tą wartość przez tzw. współczynnik jednoczesności pracy urządzeń, który w przypadku urządzeń gastronomicznych wynosi 0,8 i otrzymujemy wartość MOCY UMOWNEJ. 

W momencie przekroczenia MOCY UMOWNEJ płacimy KARĘ. KARA za przekroczenie MOCY UMOWNEJ jest liczona jako suma maksymalnych wielkości nadwyżek mocy ponad MOC UMOWNĄ. Licznik mierzy wartości pobranej mocy w odstępach co 15 minut. Opłata jest naliczana po przekroczeniu wartości maksymalnej, zadeklarowanej w umowie wartości MOCY UMOWNEJ. 
KARA = 10 X 2 suma nadwyżek mocy pobranej ponad moc umowną 15-minutową.

SYSTEM KES ogranicza MOC UMOWNĄ oraz zabezpiecza przed jej przekroczeniem.

Rachunek za energię elektryczną opiewa również koszt za tzw. Energię czynną i jest to cena za prąd, który widać w [kW/h]. Obliczany jest jako iloczyn zużytej energii [kW] w jednostce czasu czyli kW/h. SYSTEM KES ma stosunkowo niewielki wpływ na tą wartość, w granicach 5-10 %.

Większość producentów urządzeń gastronomicznych optymalizuje zużycie energii tzw. czynnej poprzez tzw. odzysk ciepła (energii) i wykorzystanie go do np. podgrzewania wody. Są to działania bardzo ważne. Na uwagę również zasługuje odzysk ciepła z wentylacji wyciągowej kuchni. Ogromna ilość ciepła jaka jest wyciągana przez okap wentylacyjny, po uprzednim oczyszczeniu przez odpowiednie filtry oraz promieniowanie UV, ma też swoje zastosowanie.